Home
>
Vrijwilligerswerk: van onschatbare waarde

Vrijwilligerswerk: van onschatbare waarde

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Waarom vrijwilligerswerk doen op latere leeftijd?

Steeds meer mensen vinden voldoening in vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk kan je naast je bestaande baan doen, maar ook als je al gestopt bent met werken. Vrijwilligerswerk kan een ongelooflijk dankbare manier zijn om je tijd door te brengen. Met het ouder worden krijgen veel mensen een diepere waardering voor het leven, en de wens om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Misschien heb jij vaardigheden of ervaring die een positief verschil kunnen maken voor de wereld om je heen. Er is een enorme verscheidenheid aan vrijwilligerswerk, het is aan jou om de mate van impact en inspanning te kiezen.

Meer dan de helft van alle volwassenen in Nederland heeft wel eens vrijwilligerswerk gedaan*. Een groot deel van de ouderen in ons land is actief als vrijwilliger. Ze schenken koffie in een verpleeghuis, doen boodschappen voor anderen of helpen bij (sport)verenigingen. ‘Veel mensen die met pensioen zijn, zetten zich in als vrijwilliger’, zegt lijsttrekker Liane den Haan van partij 50PLUS. ‘Zonder al die mensen zou Nederland stilstaan. Ze zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving en ik vind dat we dat wat meer moeten waarderen.’

Populair vrijwilligerswerk

Veel vrijwilligerswerk – maar liefst 48 procent ervan – wordt gedaan voor organisaties als een lokale of landelijke politieke partij, een vakbond of een bewonersvereniging. Ook andere doelen zijn populair: één op de vier vrijwilligers is actief voor wijk- of buurtactiviteiten, 18 procent werkt in de verzorging of verpleging, 16 procent bij een culturele vereniging en ruim 10 procent bij een sportvereniging of bij een kerkelijke instelling. Daarnaast past 17 procent op kleinkinderen. Inderdaad, oppassen is ook vrijwilligerswerk!

Zinvolle tijdsbesteding

De belangrijkste reden om vrijwilligerswerk te doen is omdat mensen het leuk vinden (37 procent), ze het een zinvolle tijdsbesteding vinden (26 procent) of omdat ze iets voor een ander willen doen (20 procent). Bijna 10 procent van de vrijwilligers doet het vanwege de sociale contacten en 6 procent omdat ze nieuwe dingen willen leren. Minder dan 2 procent geeft aan dat ze het zien als een plicht.

Hoeveel inzet is er van mij nodig?

Dat hangt helemaal af van wat je wilt doen. Je kunt kiezen hoe ver je wilt reizen en hoeveel uur je vrijwilligerswerk wilt doen. Misschien wil je lokaal een paar uur per maand vrijwilligerswerk doen. Of misschien wil je de kans krijgen om enkele maanden per jaar de wereld rond te vliegen om in het buitenland te helpen. Er is zo'n breed scala aan mogelijkheden dat je echt iets kunt kiezen dat bij je past.

Is er een leeftijdsgrens?

Over het algemeen is er geen maximumleeftijd voor vrijwilligerswerk. Zolang je fit bent om de taken uit te voeren die relevant zijn voor de functie, is er geen reden waarom je er niet bij betrokken zou kunnen raken.

Gaat het me iets kosten?

De meeste liefdadigheidsinstellingen en organisaties betalen een deel van of al je vrijwillige uitgaven (bijvoorbeeld reiskosten of lunch), dus je keuze om vrijwilligerswerk te doen hoeft niet te worden beperkt door angst voor kosten.

Ga vandaag aan de slag

Er is echt voor elk wat wils en je zult versteld staan van de vele mogelijkheden die er zijn. Het moeilijkste onderdeel is bepalen wat je wil gaan doen!

*https://www.50pluspartij.nl/actueel/4405-nationale-vrijwilligersdag-2020

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens