Home
>
Veilig online; dit zijn de do’s en don’ts

Veilig online; dit zijn de do’s en don’ts

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Cybercrime; je kan niet online zonder rekening te houden met internet criminelen. Want net als ouderwetse inbrekers hebben ze de slimste manieren om aan je gegevens te komen. Maak jezelf digitaal weerbaar met deze do’s en don’ts.

Niet uitstellen, maar updaten

Hoe irritant het ook is dat je weer een update moet installeren, het is wel het verstandigste om dit meteen te doen. Want met de laatste versies van programma’s, apps en besturingssystemen bescherm je je voor hackers. Stel bij voorkeur ‘automatische updates’ in, dan hebben buitenstaanders geen kans systemen ‘open te breken’.  

Beveilig je gegevens

Zorg dat je je gegevens op je harde schijf beveiligt. Je computer kan gestolen worden of  kwijtraken en je bestanden zijn dan makkelijk toegankelijk. Microsoft heeft het programma Bitlocker wat jouw bestanden versleutelt. Voor een dief zijn deze bestanden dan onbruikbaar. Voor de Mac is Filevault een programma wat voor encryptie van je gegevens zorgt.  

Kies een veilig wachtwoord

Eén van de zwakste plekken is onze keuze voor wachtwoorden. Voor elke site moet je een wachtwoord aanmaken. En dan natuurlijk wel een sterk wachtwoord met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, speciaal teken en een cijfer. Tip! Maak een wachtwoord schema wat voor elke site toepasbaar is. Bijvoorbeeld:

[postcode][website][huisnummer][speciaal teken][geboortedatum]

Alleen het gedeelte website pas je elke keer aan. Schrijf dit wel ergens op!  

Let op de ‘s’ achter http

Controleer altijd of een url met https:// begint, en dan gaat het vooral om de ‘s’. Ontbreekt deze en staat er dus alleen http:// dan kun je beter wegklikken. De site is dan niet beveiligd en gegevens kunnen makkelijk onderschept worden. De ‘s’ van ’secure’ laat zien dat de communicatie tussen beide kanalen is geverifieerd en dat er een versleuteling van data is. Misschien lijkt dat niet altijd belangrijk, maar ga maar eens na wat je aan gegevens achterlaat op sites. Bij financiële transacties, online winkelen of internetbankieren kun je niet zonder de beveiligde optie. Goed om op te letten dus!  

Wees kritisch op e-mail

De allerslechtste varianten van phishing zitten in onze inbox. Dat we een miljoen hebben gewonnen of een fortuin van een oom uit een ver land zullen erven, daar trappen we niet meer in. Maar cybercriminelen gaan steeds gehaaider te werk en het onderscheiden van echte en valse e-mails is steeds lastiger geworden. De mailwijzer van Fraudehelpdesk adviseert je deze vragen te stellen:

  • Heeft de e-mail een persoonlijke aanhef?
  • Lijkt de e-mail foutloos geschreven?
  • Ben je klant bij het genoemde bedrijf?
  • Is de e-mail verstuurd vanuit een e-mailadres van het bedrijf zelf? (@naambedrijf.nl)
  • Is de toon van de e-mail vriendelijk en krijg je voldoende tijd om te reageren?
  • Verwijst de e-mail naar een betrouwbare website (Plaats je muis boven de link zonder te klikken. Houd bij een tablet de link langer ingedrukt)
  • Wat zegt je gevoel? Is de e-mail echt? Bij twijfel kun je contact opnemen via de gegevens op de website van de organisatie. Dus niet de gegevens uit de betreffende mail.)  

Ook onderweg veilig online

Buiten de deur op internet? Doe dat alleen op een beveiligd netwerk of gebruik je eigen mobiele netwerk. Een openbaar netwerk zonder wachtwoord brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Een hacker kan zo gemakkelijk meekijken met jouw internetverkeer. Een nieuwsbericht lezen kan, maar doe bijvoorbeeld geen bankzaken op een openbaar netwerk.  

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens