Home
>
Samenwonen & partnerpensioen: hoe zit dat eigenlijk?

Samenwonen & partnerpensioen: hoe zit dat eigenlijk?

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Je had nooit gedacht dat het kon: op latere leeftijd nog halsoverkop verliefd worden. Maar dus toch! Je bent de man of vrouw tegengekomen waar je de rest van je leven mee wilt doorbrengen en jullie kunnen niet wachten om te gaan samenwonen. Maar hoe zit het met het partnerpensioen? Kunnen jullie daar nog gebruik van maken?

Het partnerpensioen zorgt regelmatig voor verwarring. Wanneer mensen gaan samenwonen en zich aanmelden als partners bij een pensioenfonds, denken ze vaak dat ze vervolgens recht hebben op het pensioen van hun partner. Maar dit is niet altijd het geval, want dit ligt aan of je het partnerpensioen geregeld hebt.

Wat is het partnerpensioen?

Wat is nu eigenlijk het partnerpensioen? Een partnerpensioen is het geld dat je partner van jouw werkgeverspensioen krijgt wanneer jij zou overlijden (of andersom). Ook wanneer jij of je partner op dat moment nog niet met pensioen zijn. Als je getrouwd bent, ben je automatisch partner in de pensioenregeling. Maar als je samenwoont geldt dit niet.

Wat als je gaat samenwonen?

Op het moment dat je gaat samenwonen, wordt dit niet doorgegeven aan het pensioenfonds. Door bij elkaar in te trekken, heb je dus nog geen recht op partnerpensioen. Als je samenwoont en je wilt dat jouw partner in aanmerking komt voor een partnerpensioen, moet je zelf in actie komen.

Stappenplan: 

  1. Check of jullie notarieel jullie partnerschap hebben vastgelegd. Dit kan door te trouwen of door dit in een samenlevingscontract te zetten. Een samenlevingscontract stel je op bij een notaris. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar is het gelukkig niet. Je kunt tegenwoordig zelfs bij de Hema je contract regelen!
  2. Meld je partner aan voor een partnerpensioen bij jouw werkgeverspensioen. Als bewijs heb je de trouwakte of het samenlevingscontract nodig.

En wat als je toch weer uit elkaar gaat? 

Als je getrouwd bent heb je na de scheiding wettelijk recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen en het spaarpotje dat jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd voor jullie oude dag. Maar let op, door samen te wonen heb je géén recht op elkaar ouderdomspensioen. Dus zouden jullie toch weer uit elkaar gaan, dan kan je ex-partner geen aanspraak maken op deze regeling en vice versa.

Let op dat je dus zelf afspraken maakt in je samenlevingscontract. Zo'n partnerpensioenregeling kan je wel in je samenlevingscontract laten zetten, maar zit er niet standaard in.

Ken je pensioen 

Waar je rekening mee moet houden is dat het partnerpensioen slechts een uitkering is bij het overlijden. Bovendien moet je zelf actie ondernemen om je hiervoor te registreren wanneer je gaat samenwonen. Veel werk is het niet, maar zorg dat je in ieder geval weet wat wel en niet onder jullie pensioen valt. Het enige dat dan nog resteert is de verhuizing. Succes!


Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens