Home
>
We hebben steeds meer invloed op ons pensioen. Welke keuzes passen bij jou?

We hebben steeds meer invloed op ons pensioen. Welke keuzes passen bij jou?

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Er verandert veel in ons pensioenstelsel. Hierdoor krijgen we steeds meer invloed op ons eigen pensioen. Waar je pensioenuitkering af wilt sluiten, of je kiest voor beleggingen of op welk moment de pensioenuitkering start. Precies wat we willen, zo blijkt uit onderzoek. Nederlanders willen een eigen pensioenpot, binnen een regeling die individuele keuzes mogelijk maakt. Bijvoorbeeld over de zekerheid van de uitkeringen straks of de mogelijkheid om een hogere pensioenuitkering te krijgen dankzij het variabel pensioen op basis van beleggingen. Pensioen sluit zo beter aan op onze persoonlijke wensen rond het inkomen voor later.

Maar die uitgebreidere pensioenkeuze brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Vaak vinden we het lastig om de consequenties van onze acties te overzien. Keuzestress dus. Dat is jammer. Over het algemeen voelen mensen zich prettiger als ze inzicht hebben in hun situatie nu en straks, en daar ook invloed op kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld door er naar te streven om eerder te stoppen met - full time - werken. Of om juist langer door te werken. 

Wat zijn de mogelijkheden van mijn premieovereenkomst?

Een belangrijke beweging in ons pensioenstelsel is dat er door werkgevers steeds vaker een pensioenregeling wordt gekozen met een premieovereenkomst. Dit gebeurt niet alleen vanwege kostenbeheersing, maar ook omdat het jou als deelnemer meer flexibiliteit en meer zicht op een toereikend pensioen biedt. Bij een premieovereenkomst wordt er een vaste pensioenpremie afgedragen, waarmee deels via beleggingen een individueel pensioenkapitaal wordt opgebouwd. Vaak heb je als deelnemer de keuze om te bepalen hoe offensief of defensief er wordt belegd. Op je pensioendatum kan jij met dit kapitaal een pensioenuitkering afsluiten die het best past bij jouw persoonlijke wensen, bij de aanbieder die jou het meest aanspreekt. Je kunt kiezen voor een zekere vaste uitkering, maar bijvoorbeeld ook voor een variabele uitkering die meebeweegt met de waarde van de beleggingen. Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor een uitkering die in het begin meer uitkeert en later juist minder.

Heb ik pensioenkapitaal opgebouwd met een premieovereenkomst?

De kans is groot dat jij ook via een premieovereenkomst pensioenkapitaal opbouwt of hebt opgebouwd. Dat betekent dat jij op pensioendatum hiermee ook een persoonlijke uitkering kan aanvragen. Om je maandelijkse uitkering te ontvangen dien je van dit kapitaal een periodieke uitkering aan te kopen. Het Direct Ingaand Pensioen biedt hiervoor mogelijkheden, die waarschijnlijk aansluit bij jouw persoonlijke behoefte. Er zijn diverse keuzemogelijkheden. Rekening houdend met de eisen van de wet, bepaalt jij in overleg met jouw adviseur of:

  • Je een gelijkblijvende uitkeringen wilt ontvangen tot aan overlijden 
  • Je een variabele uitkering wilt ontvangen die meebeweegt met beleggingsresultaten. Hierdoor wordt de uitkering hoger als de beleggingsresultaten goed zijn in een jaar, maar ook lager als de beleggingsresultaten tegenvallen
  • Je een hoog-laag uitkering wilt die in de eerste jaren van je pensioen hoger zal zijn dan in de latere jaren. 
  • Je een nabestaanden pensioen wilt voor je partner en hoe hoog dit moet zijn
  • Uitkering wilt ontvangen per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar

Je krijgt mogelijk van je pensioenuitvoerder een aanbod om het ‘Direct Ingaand Pensioen’ bij hen af te sluiten. Zij zullen een voorstel doen wat je per maand zal ontvangen gedurende de rest van je leven. Echter, loont het vaak de moeite om nog een offerte aan te vragen, dit kost niks en kan honderden euro’s per jaar extra opleveren! Het aanvragen van een extra offerte kan heel gemakkelijk. Mocht je er niet uitkomen dan kan je ook altijd de pensioencoach raadplegen, deze coach helpt je door de verschillende stappen heen.

Ga jij bijna met pensioen en bouw je pensioen op via een premieovereenkomst? Dan is het interessant om te informeren naar de mogelijkheden.

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens