Home
>
Mooie plannen voor je pensioen? Zo check je voldoende financiële ruimte hebt

Mooie plannen voor je pensioen? Zo check je voldoende financiële ruimte hebt

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Droom jij ervan omna je pensionering lekker op reis te gaan? Of andere leuke dingen te doen? Heb je er al eens over nagedacht hoeveel inkomen je daarvoor nodig hebt? Het zou namelijk jammer zijn als je pas tijdens je pensioen er achter komt dat je te weinig geld hebt voor al die leuke dingen.

Wat wordt je pensioen? Check het in tien minuten.

Op Mijn pensioenoverzicht (inloggen met DigiD)zie je in één oogopslag wat je verwachte pensioen is en wanneer jouw AOW ingaat. Een pensioen bestaat altijd uit een AOW-deel, dat is het basis pensioen dat je krijgt van de overheid. De leeftijd waarop je recht hebt op AOW gaat steeds een beetje omhoog. Naast de AOW bouwen de meeste mensen die in loondienst zijn pensioen op. De werkgever draagt dit voor je af.

Wel of geen pensioentekort?

Er zijn allerlei oorzaken waardoor je een pensioentekort kunt krijgen of al hebt opgebouwd. Als vuistregel wordt aangehouden dat je bij je pensioen 70% nodig hebt van je (huidige) salaris.

Maar eigenlijk kun je alleen zelf bepalen of je een pensioentekort hebt. Je hebt een pensioentekort als je tijdens je pensioen niet meer zo kunt leven als je zou willen. Om dat te bepalen moet je weten wat je inkomen dan is, en wat je denkt uit te geven. Sommige uitgaven zijn tegen die tijd misschien kleiner dan nu. Bijvoorbeeld als je veel hebt afgelost op je hypotheek, dan heb je lagere woonlasten. Aan de andere kant heb je meer tijdvoor reizen en dagtrips. Een pensioentekort kan ook ontstaan doorbijvoorbeeld:

·  Een scheiding, waardoor een deel van je pensioen naar de ex-partner gaat.

·  Hogere uitgaven die je niet had verwacht, waarvoor je geen geld achter de hand hebt.

 

Wil jij nog aanvullend pensioen sparen?

Je kunt op meerdere manieren je pensioentekort aanvullen:

·        Keuzes maken in je wensen en uitgave

·        Nog even extra sparen zolang dat kan op een gewone spaarrekening

·        Of fiscaal voordelig sparen via een aanvullend pensioenproduct, zoals AanvullendPensioenSparen van Nationale-Nederlanden.

·        Extra aflossen op je hypotheek, zodat je woonlasten omlaag gaan. Lees meer over de voordelen en nadelen van extra aflossen.

·        Besparen op je vaste lasten, zoals je kosten voor internet en TV, je gas en licht of je verzekeringen.

·        Extra vermogen opbouwen door te beleggen.

Elke manier heeft voor- en nadelen. Een gewone spaarrekening levert tegenwoordig nauwelijks nog spaarrente op. Maar je kunt wel bij je geld in noodgevallen. Bij een pensioenproduct kun je langere tijd niet bij je geld, maar hiermee kun je wel je inleg aftrekken bij je belastingaangifte. Beleggen kan veel opleveren, maar je kunt er ook veel geld mee verliezen en er zijn kosten verbonden aan beleggen. Beleg alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.

Het kan prettig zijn om met een financieel adviseur te praten. Een adviseur kijkt samen met je naar je wensen en mogelijkheden. De adviseur geeft je uitleg over de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen en kijkt samen met jou naar de oplossing het beste bij je past.

Advies nodig?

Wil je weten wat voor jou het beste is? Maak een afspraak met een financieel adviseurs. Een oriëntatiegesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Zoek een adviseur bij jou in de buurt. Dit kan gemakkelijk via advieskeuze.nl/pensioen.

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens