Home
>
Minder werken of eerder stoppen: wat zijn de mogelijkheden?

Minder werken of eerder stoppen: wat zijn de mogelijkheden?

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Overweeg je om eerder te stoppen met werken? Of wil je rustig afbouwen door minder te werken?Goede vooruitzichten, maar dat betekent wel dat je voldoende geld nodig hebt omhet verlies aan inkomen op te vangen. Hoeveel dat precies is, hangt af van jepersoonlijke situatie. Welke factoren spelen een rol? Welke gevolgen hebben die voor je pensioen? Kortom: waar moet je aan denken voor je zo’n keuze maakt? We zetten het voor je op een rij.

Sinds 2013 wordt de AOW-leeftijd geleidelijk verhoogd tot 67 jaar in 2024. Zo’n 72% van de Nederlandse beroepsbevolking wil niet zo lang wachten om met pensioen te gaan en is van plan eerder te stoppen met werken. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken naar welke maatregelen de beroepsbevolking neemt voor het pensioen. Ook plannen om het werk af te bouwen zijn populair. Ongeveer 71% van de ondervraagde Nederlanders wil in aanloop naar het pensioen mindergaan werken.

Minder werken = minder pensioen

Heb jij ook plannen in deze richting? Bijvoorbeeld om tijd te besteden aan hobby’s of de kleinkinderen, of omdat het werk fysieken mentaal zwaarder wordt? Dan is het belangrijk je te realiseren: vanaf het moment dat je vroegtijdig stopt of minder gaat werken heb je minder inkomen,maar ook in de jaren na je pensioenleeftijd. Je pensioenuitkering wordt lager, omdat je minder (lang) pensioen opbouwt dan collega’s die wel doorwerken.

Wil je eerder stoppen met werken dan je AOW-leeftijd? Dan moet het bedrag dat je aan pensioen opgebouwd hebt, over een langere periode uitgesmeerd worden. Terwijl ook na je pensioen je uitgaven gewoon doorlopen, bijvoorbeeld aan zorg of aan een reis die je altijd al wilde maken. Voordat je begint aan je ontslagbrief of plannen maakt voor de vrije dagen, is het dus verstandig je goed te verdiepen in je mogelijkheden en je uitgaven.

Optie 1: Vervroegd pensioen laten uitkeren

Veel pensioenfondsen bieden de optie aan om je pensioen eerder te laten uitkeren. Hoe je weet of dat in jouw geval zo is? Check de pensioenplanner van je pensioenfonds. Niet te verwarren met de website Mijnpensioenoverzicht.nl, waarop je kunt zien hoeveel AOW en pensioen je tot nutoe opgebouwd hebt en wat je te bereiken pensioen is. Op de pensioenplanner van je pensioenfonds kun je zelf al wat berekeningen maken. Denk aan: de eerstepaar jaar een hoger pensioen laten uitkeren en de jaren erna wat lager.

Optie 2: Deeltijdpensioen

Wil je niet helemaal stoppen met werken, maar wel minder werken? Dan heb je soms de mogelijkheid je pensioen op deeltijdbasis te laten uitkeren. Voor een deel van je pensioen vraag je vervroeging aan. Ook dat kun je nagaan in de pensioenplanner van je pensioenfonds. Meer weten over deeltijdpensioen?

Niet iedereen kan of wil het pensioen (gedeeltelijk) eerder laten uitkeren. Een andere mogelijkheid om de teruggang in inkomen op te vangen is met gespaard geld of geld uit beleggingen. Voordat je begint met uitrekenen hoeveel geld je dan opzij moet zetten, is het goed om rekening tehouden met een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan partnerpensioen op risicobasis, hypotheekrenteaftrek en eventuele financiële potjes die je noghebt.

Hou rekening met partnerpensioen op risicobasis

Het partnerpensioen op risicobasis is, net als het wezenpensioen, een vorm van nabestaandenpensioen. Wat het precies inhoudt? In het geval dat je komt te overlijden terwijl je nog in dienst bent, krijgt je partner een uitkering. Stop je echter vroegtijdig met werken, dan vervalt dat partnerpensioen op risicobasis. Als je een jaar daarna overlijdt, dan ontvangt je partner geen partnerpensioen. Stel jezelf de vraag: zou ik dezelfde beslissing – eerder stoppen of minder werken – ook maken als ik weet dat mijn partner er in de toekomst op achteruit kan gaan?

Hoe vervelend ook, het is goed om stil te staan bij de mogelijkheid dat jij of je partner overlijdt en wat er dan gebeurt. Je kunt alvast aanvullende voorzieningen treffen, zoals het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Wil je meer weten vergelijk dan eens verschillende overlijdensrisicoverzekeringen op bijvoorbeeld Independer.

Hou rekening met hypotheekrenteaftrek

Wat je verder niet moet vergeten als je voor je pensioen stopt met werken en je daar dus geen inkomen meer uit hebt: de hypotheekrenteaftrek. Want als je geen inkomen hebt, kun je ook niets aftrekken. De belastingteruggave vervalt dan. Rekende je jaarlijks op dat fiscale voordeel, dan kan dat nu een tegenvaller zijn.

Hou rekening met je overige financiële potjes

Andere zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt minder te werken of te stoppen? Misschien heb je nog een ontslagvergoeding staan van een voormalige werkgever. Bekijk ook eventuele lijfrenteproducten. Het kan zijn dat je erachter komt dat het in jouw situatie geen probleem is om eerder te stoppen of minder te werken. Je hebt bijvoorbeeld geen kinderen en je hypotheek is al afgelost. Dan heb je misschien al wel voldoende inkomen om minder te gaan werken.

Twijfel je? Schakel een expert in.

Er zijn dus diverse mogelijkheden om eerder te stoppen of minder te werken. Wees je er bewust van: elk scenario heeft andere risico’s waar je rekening mee moet houden. Zie je iets over het hoofd, dan kunnen de financiële gevolgen voor jou en je partner groot zijn.

Om zo’n omvangrijke beslissing te maken, kan het helpen om een financieel adviseur in te schakelen. Die kan je adviseren of het in jouw persoonlijke financiële situatie haalbaar is eerder te stoppen of minder te werken. Maak een afspraak met een financieel adviseur. Een oriëntatiegesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Zoek een adviseur bij u in de buurt. Dit kan gemakkelijk via advieskeuze.nl/pensioen 

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens