Home
>
Met vrijwilligerswerk maak je anderen én jezelf blij

Met vrijwilligerswerk maak je anderen én jezelf blij

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Met vrijwilligerswerk heb je de kans om iets terug te geven aan anderen en de maatschappij. Toch is vrijwilligerswerk zeker niet iets dat je alleen voor anderen hoeft te doen. Wij spraken Wilma. Zij is met pensioen en doet vrijwilligerswerk.

‘Het leek me wel leuk om lekker in de tuin te werken, om met de handen in de grond te wroeten.Heerlijk buiten. Niet met je hoofd, maar fysiek bezig zijn. Een vriendin had ooit vrijwilligerswerk bij een botanische tuin gedaan en deze was dichtbij bijmijn huis. Ik heb toen zelf contact opgenomen met de botanische tuin en nu doe ik het al zeven jaar met plezier.’

Anderen helpen

Dat je anderen helpt met vrijwilligerswerk is een grote reden voor veel mensen om hun diensten als vrijwilliger aan te bieden. Je kunt iets betekenen voor individuen en voor de maatschappij als geheel. Nu je de tijd hebt kun je meer voor anderen doen dan vroeger, toen je fulltime werkte en daarnaast je kinderen moest opvoeden. Het is enorm dankbaar werk en veel organisaties kunnen niet zonder vrijwilligers.

Voor jezelf

Vrijwilligerswerk zorgt niet alleen voor een betere wereld, maar uit onderzoek blijkt dat het je ook gelukkiger en gezonder maakt. Veel mensen halen er enorm veel voldoening uit.

De voordelen van vrijwilligerswerk zijn dat je actief blijft en je sociale contacten onderhoudt. Daarnaast helpt vrijwilligerswerk het gevreesde ‘zwarte pensioengat’ te voorkomen. Vrijwilligerswerk geeft je een doel en vervulling. Het dwingt je om vroeg op te staan en je ritme aan te houden. En het geeft het gevoel ergens bij te horen.

Wilma: ‘Elke maand hebben we wel een uitje met de tuinvrijwilligers. Die organiseren we zelf en dan bezoeken we een bijzondere tuin. Je kan eindeloos nieuwe planten en boomsoorten ontdekken, dus je blijft altijd leren.’

Welk werk past bij jou?   

Om vrijwilligerswerk te vinden dat bij je past, is het verstandig om eerst na te denken over wat je eigenlijk zoekt. Niet alleen inhoudelijk (in de zorg, bij een voetbalclub of op een school?), maar ook wat je er zelf uit wilt halen. Wil je graag mensen ontmoeten? Wil je iets nieuws leren? Wil je jouw ervaring inzetten? Vraag jezelf ook af hoe je het werk praktisch voor je ziet. Wil je vroeg opstaan? Wil je iets met je handen doen? Wil je in de natuur zijn? Wil je met grote groepen mensen werken of liever alleen?

Je kunt vrijwilligerswerk zien als een kans om iets nieuws te leren. Word coach van een voetbalteam of bekleed een bestuursfunctie. Of misschien wil je liever iets doen in lijn met je werk van vroeger. Heb je jaren als ondernemer waardevolle kennis opgedaan? Wie weet kun je jonge ondernemers begeleiden. Heb je vroeger in het onderwijs gewerkt? Met taalles kun je vluchtelingen helpen bij het integreren.

Ook in de zorg worden er altijd vrijwilligers gezocht. Naast dat ze in een botanische tuin werkt, helpt Wilma een middag per week in het ziekenhuis bij de afdeling bloedafname,.

‘Ik steun het vriendenfonds van het ziekenhuis en in het blaadje van het ziekenhuis stond dat ze vrijwilligers zochten. Ik vind het wel leuk om ook wat anders te hebben. In een andere wereld te vertoeven en andere mensen te ontmoeten.’

Vergoedingen en belasting

En hoe zit het dan met de belastingdienst? In Nederland word je aangemoedigd om vrijwilligerswerk te doen. Wanneer je met vrijwilligerswerk minder dan 1700 euro per jaar verdient (aan inzet en onkostenvergoedingen samen) wordt dit bedrag niet belast. Komt het bedrag daar wel boven, dan is er een kans dat je belasting over het gehele bedrag (dus ook de eerste 1700 euro) betaalt.

Vrijwilligerswerk? Doen!

Het is nooit te laat om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Zorg dat je iets vindt dat bij jouw wensen en leven past. Bekleed een bestuursfunctie, werk in een verzorgingstehuis, zet je in voor de overheid, geef taalles aan vluchtelingen…. Alles is mogelijk!

Wilma kan het vrijwilligerswerk zeker aanraden: ‘Je hebt het gevoel dat je wat voor anderen kan betekenen. Dat je bijdraagt aan de maatschappij en je niet meer alleen voor jezelf bezig bent.'


Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens