Home
>
Maak je huis lenteproof in 6 stappen

Maak je huis lenteproof in 6 stappen

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Het voorjaar staat voor de deur. Maar voordat je helemaal opgaat in die eerste zonnestralen: maak je huis klaar voor de lente! Het zal je verbazen wat een frisse lentebries en een opgeruimde kledingkast voor je humeur doen. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Benieuwd? Met deze 6 tips haal jij de lente in huis!

1. Berg ‘eeuwige rommel’ op

Een groeiende stapel post, paperassen op tafelen de beruchte rommellade die bijna niet meer dicht kan. Klinkt het bekend? De‘ eeuwige rommel’ groeit zonder dat je het door hebt. Tijd om op te ruimen! Ga er kritisch doorheen en sorteer de spullen. Bundel belangrijke documenten per categorie in een map en berg ze veilig op. Spullen die je niet meer gebruikt, gooi je weg of breng je naar de kringloop.

Wil je dat het netjes blijft en niet na éénkeer opruimen weer een rommel wordt? Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Je houdt het overzichtelijk door je spullen te sorteren in bakjes en manden. Denk bijvoorbeeld aan de kast in je badkamer, daar kun je spullen makkelijk indelen op categorie. Een mandje speciaal voor haarproducten, gezichtsverzorging en voorraad bijvoorbeeld. Zo berg je spullen snel op en vind je ze weer makkelijk terug. Scheelt jou weer tijd en energie!

Bonustip voor de rommellades en -kastjes: haal erst alles uit de lade of kast en stal het uit op de keukentafel. Dan weet je precies wat je in huis hebt en sorteer je makkelijk wat weg kan. Klaar met uitzoeken? Dan berg je het netjes op in je lade.

2. Zoek je kledingkast uit

Je kledingkast, daar kun je een los projectvan maken. Wat hangt en ligt er ook alweer allemaal in je kast? Leg al je kleding op bed en haal gelijk een doekje over de planken. Zo is het lekker fris als je de kleding weer opbergt. Vervolgens sorteer je je kleding. Maak verschillende stapels: houden, repareren en weggooien. Je favoriete kledingstukken vouw je netjes op en leg je alvast terug. Beschadigde kleding repareer je makkelijk zelf als je handig bent met naald en draad. Natuurlijk kun je ook eenkleermaker inschakelen. Dat is duurzamer dan nieuwe kleding kopen. En kleding die weg mag, doneer je aan het goede doel. Wist je dat in de meeste gemeenten kledingcontainers staan waar je vaak alle stoffen in mag gooien? Zelfs gordijnen waar je kat in heeft gehangen en die versleten jeans!

Kun je toch nog geen afscheid nemen van bepaalde kledingstukken? Berg ze dan op. Achterin je kast, op zolder of in de berging. Als je te weinig ruimte hebt, bieden vacuümzakken een goede uitkomst. Je haalt de lucht uit de zak met kleding en krijgt kleine, dunne pakketjes. Tip:blader een jaar verder in je agenda en zet er een herinnering in. Heb je de kleding niet gemist? Dan is dit misschien een goed moment om de kleding weg te doen.

3. Ruim je rommelkamer op

Heb je een rommelkamer, berging of zolder en berg je hier af en toe wat op? Ideaal, want je trekt de deur achter je dicht en je ziet niets meer. Toch is dit gelijk een valkuil. De kans is namelijk groot dat de kamer steeds rommeliger en voller raakt. Tijd om aan de slag te gaan!Staan er dozen? Zoek ze uit en ruim ze leeg. Als er toch nog dozen blijven staan, zet ze dan langs de muren. De grote, zware en stevige dozen zet je onderop. Lichtere spullen kun je daar weer bovenop zetten. Kom je spullen tegen die je al lang niet hebt gebruikt? Vraag je dan af of je het wel moet bewaren.Of, wat een betere opbergplek in huis kan zijn, zodat je ervan kunt genieten.Kan het toch weg? Dan kun je iemand anders er misschien blij mee maken. Vraag eens rond in je kennissenkring, breng het naar de kringloopwinkel of verkoop het online.  

Als je zo veel hebt opgeruimd dat je een lege kamer hebt, dan is het fijn om de kamer een nieuwe bestemming te geven. Wat dacht je van een logeerkamer? Of een ruimte speciaal voor je hobby? Of je nou van sporten, knutselen of klussen houdt: een plek waar je je ding kunt doen, is heerlijk. En handig, want je laat hobby spullen rustig liggen zodat je er later weer mee verder kunt. Trek de deur dicht en je hebt er in de tussentijd geen last van.

4. De lenteschoonmaak!

En dan… de grote schoonmaak! Die kan natuurlijk niet ontbreken in het rijtje met opruim tips. Met een frisse voorjaars poetsbeurt maak je je huis helemaal klaar voor het voorjaar. Zet wat ramen en deuren tegenover elkaar open en laat de boel goed doorluchten. Het idee van zo’n grote schoonmaak is dat je plekken die je normaal overslaat, nu juist meeneemt.Stofzuig dus dat ene hoekje onder de bank, haal je keukenkastjes leeg en geef ze een sopje, was de gordijnen en ontdooi de vriezer weer eens. En wat dacht je van je dekbed en kussens? Die kun je vaak gewoon in de wasmachine gooien. Was ze wel op een lagere temperatuur, dat is ook nog eens beter voor het milieu.

Duurzaam aan de poets? Laat de chloor staan en kies voor schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn voor het milieu. De schappen van de supermarkt staan er vol mee. Speur de flacons af voorkeurmerken van bijvoorbeeld EcoCert en Europees Ecolabel. Verder helpt het om schoonmaakmiddel goed te doseren en warm water te beperken, daar bespaar je namelijk energie mee. En je sopje? Die gooi je als je klaar bent niet buiten op straat, maar door de gootsteen of het toilet. Zo vervuil je namelijk niet het grondwater!

Check je woning en voorkom schade

Geniet je van de eerste zonnestralen? Bekijk dan gelijk de buitenkant van je woning.

 Ziet je voeg- en metselwerk er goed uit? Gevels kunnen door het winterse weer aangetast zijn.

  • Controleer je kozijn en kit randen. Moeten ze schoongemaakt, geschilderd of opnieuw gekit worden?
  • Maak je ventilatieroosters schoon.Zo voorkom je slechte luchtcirculatie en daarmee ook schimmels en huisstofmijt in huis.

Sluit een inboedelverzekering af

Met de Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd voor schade aan je spullen in huis én je tuin. Zo geniet je zonder zorgen van de lente in en om je huis.

5. Geef je huis een make-over

Als je huis na het opruimen, uitzoeken en schoonmaken nog niet voelt als lente, dan is een mini make-over misschien eenidee. Met kleine wijzigingen maak je je huis als nieuw. Geef bijvoorbeeld je eigen meubels een tweede leven met een lik verf. Of misschien zelfs een muur ineen andere kleur. Je zult zien dat dit een enorm verschil maakt. Natuurlijk kun je ook met de indeling schuiven zodat je eens een ander uitzicht hebt vanaf de bank. Tot slot: je maakt het af met groen in huis. Het staat gezellig en fris, en planten zuiveren ook nog eens de lucht. Win-win!

Toch toe aan iets nieuws? Dat hoeft niet vers uit de fabriek te komen. Speur het internet af voor vintage meubels, of breng een bezoekje aan de kringloop om de hoek. Als je goed zoekt, zijn er altijd pareltjes te vinden. Je gaat vast naar huis met een uniek item en het is ook nog eens een duurzame oplossing. Succes gegarandeerd.

6. Geef je tuin een groene opfrisbeurt

Tuinen zijn mini-stukjes natuur. Maar je mag de natuur best een handje helpen. Dus trek je tuinhandschoenen aan en begin met het weghalen van onkruid. Als de meeste vorst voorbij is, kun je ook je planten snoeien. Je houdt planten in goede conditie door oude en beschadigde takken te snoeien. Ook takken die langs elkaar schuren, mag je weghalen. Zo krijgen je planten de kans om weer mooi uit te lopen in het komende seizoen. De vlinderstruik bloeit bijvoorbeeld het mooist als je hem in het voorjaar tussen de 30 en 60 centimeter tot de grond terugsnoeit. Je zult zien, als je dit goed bijhoudt, geniet je er ieder seizoen weer van.

Tuinmeubels, zijn die eigenlijk verzekerd?

Met de komst van het lenteweer, is het ook tijd om weer lekker in je tuin te zitten. Haal je tuinmeubels uit de schuur en geniet van het mooie weer. Goed om te weten: mochten je tuinmeubels onverhoopt gestolen worden, dan zijn ze met de Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden goed verzekerd.

Heb je veel tegels in je tuin? Dan is het aan te raden er een aantal weg te halen en deze te vervangen voor groen, zoals bomen, struiken, bloemen of gras. Met een groene tuin vang je namelijk water open voorkom je wateroverlast. Daarnaast werken planten als een soort airconditioning voor de aardbol. En zeg nu eerlijk: van al dat groen word je toch veel vrolijker dan die tegels? Als je toe bent aan nieuwe planten, kies dan groenwaar dieren zoals bijen, vogels en egels blij van worden. Bijen kunnen je hulp namelijk hard gebruiken en met vogels en egels in je tuin heb je minder lastvan slakken. En dat is dan weer prettig voor jezelf. Fris huis, frisse tuin, fris hoofd. Laat die lente maar komen!

Geen tuin, maar een balkon of terras?

Wat voor buitenruimte je ook hebt, lente proof is het zo:

  • Ruim op door bijvoorbeeld bladeren weg te halen.
  • Haal een doekje over je tuinmeubels.
  • Zorg voor fijne aankleding. Nieuwe kussens en planten bijvoorbeeld.

Laat het mooie weer maar komen!

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens