Home
>
Je gaat met pensioen, wat kun je doen met je hypotheek?

Je gaat met pensioen, wat kun je doen met je hypotheek?

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Lang geleden kochten jij en je partner samen een eerste huis. Je herinnert het je nog als de dag van gisteren. De spanning van het tekenen van het koopcontract. De fles bubbels bij de sleuteloverdracht. Nu vele jaren later hebben jullie een huis vol mooie herinneringen.

De kinderen zijn misschien uitgevlogen. Het huis is nu toch een beetje te groot. Een appartement kopen of huren? Je bent er nog niet uit. Over enkele jaren gaan jullie beiden met pensioen, hoogste tijd om de financiën rondom het huis onder de loep te leggen.

Wat zijn de netto woonlasten voor en na je pensioen?

Ga je met pensioen, maar heb je de hypotheek nogniet volledig afgelost? Dan moet je maandelijks nog steeds de hypotheek rente en/of aflossing van je hypotheek betalen. Houd er rekening mee dat je  inkomen er anders uit komt te zien. Waar je eerst inkomen uit werk had, krijg je nu een AOW-uitkering van de overheid. Mogelijk heb je zelf ook werkgeverspensioen opgebouwd of andere financiële reserves. Weet je wat de veranderingen in je inkomen per saldo betekenen? Kijk op MijnPensioenoverzicht wat je inkomen wordt. Heb je twijfels of je de hypotheek nog kunt betalen als je met pensioen bent. Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker

Ga je nu met pensioen en heb je de hypotheek volledig afgelost? Dan hoef je niet meer af telossen op de hypotheek. Een goed moment om nog eens de champagne open te trekken. Je betaalt nu namelijk geen rente en/of aflossing meer voor je huis.

De overwaarde van je huis opnemen?

Heeft jullie woning overwaarde? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren. Stel in ieder geval vast of je in het huis blijft wonen of toch gaat verhuizen.

Veel mensen willen na hun pensionering in hun woning blijven wonen. Begrijpelijk, want het huis heeft een rijke persoonlijke historie. Verhuizen kan echter het overwegen waard zijn. Het is een manier om financiële middelen beschikbaar te maken. Tenminste wanneer het huis voor een goede prijs verkocht kan worden en er redelijk geprijsde appartementen voor koop of huur beschikbaar zijn.

Heb je voldoende inkomen na je pensionering om iets hogere maandlasten voor een hypotheek te hebben, maar heb je onvoldoende geld voor die ene droom?  Dan kun je ervoor kiezen om de overwaarde ofde aflossing die je hebt weer op te nemen. Hierbij doet de geldverstrekker wel een inkomenstoets of je de hogere/nieuwe hypotheek kunt betalen. Houd er rekening mee dat wanneer je de overwaarde niet gebruikt voor een verbouwing van de woning, de lening in box 3 valt. De rente kun je daarom niet aftrekken in box 1.

Extra aflossen op de hypotheek

Heb je voldoende inkomen of vermogen, maar zou je graag de maandelijkse lasten van de woning verlagen? Dan kan extra aflossen op de hypotheek aantrekkelijk zijn. Houd er rekening mee dat extra aflossen niet altijd zomaar kan zonder (fiscale) gevolgen. Als je aflost, ga je bijvoorbeeld minder rente betalen. Deze rente is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Door extra af te lossen is het mogelijk dat de hypotheekrenteaftrek omlaag gaat. Maak je gebruik van een voorlopige teruggave, vergeet deze dan niet aan te passen. Heb je een hypotheek waarbij je ook vermogen opbouwt in een spaarpotje (bijvoorbeeld een SpaarHypotheek of Optimaal Spaar Hypotheek of bankspaar hypotheek)? Als je extra aflost heeft dit ook invloed op het opbouwproduct. Dit kan financieel ongunstig zijn. Wilt je weten wat je mogelijkheden zijn? Kijk dan op de website van je hypotheekverstrekker of neem contact op met een adviseur bij jou uit de buurt.

Webinar overwaarde woning benutten

Wil je meer weten over hoe jij de overwaarde in jouw woning kunt benutten? Begin September organiseren wij een webinar samen met VanBruggenAdviesgroep. Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens