Home
>
Gastblog: Verhuizen?

Gastblog: Verhuizen?

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Ik ben Geert Beke, gerontoloog en inmiddels zelf beland in de derde levensfase. Als fulltime pensionado wil ik door blijven groeien en mijzelf blijven ontwikkelen. Hoe ik daarover denk en hoe ik dat doe, daarover schrijf ik regelmatig op mijn blog Fulltime Pensionado.

Verhuizen?

Sinds kort zijn mijn lief en ik aan het nadenken over eventueel verhuizen naar een appartement. Altijd heb ik gezegd dat ik mijn hele leven wil blijven wonen in een 'gewoon' huis met verdiepingen. Mijn huis is zo verbouwd dat ik op de begane grond kan wonen en slapen, als het nodig zou zijn. Zelfs zou er een traplift in kunnen. Toch begint er iets te bewegen in mijn mindset en die van mijn lief.

Losse en vaste lasten

Directe aanleiding is het feit dat we qua inkomen, nu ook mijn lief onlangs met pensioen is gegaan, behoorlijk achteruitgaan. We weten waar we de rest van ons leven het qua inkomen uit AOW en pensioen mee moeten gaan doen. We hebben geen reden om te klagen, maar we zullen onze dagelijkse uitgaven meer in de gaten moeten houden, dan voorheen. Vooral maken we ons enige zorgen over mogelijke toekomstige kosten van onderhoud aan ons huis. We hebben een spaarpotje, maar als er een nieuw dak op moet, dan gaat dat potje gauw leeg. Erg inspirerend zijn onze verre reizen vakanties, die we de laatste jaren maken. Maar deze kosten meer geld dan onze vakantietoeslagen. Natuurlijk is dat wel een luxe wens, maar ja, we willen er nog wel een aantal proberen te maken. Zo zijn er nog meer losse en vaste lasten waar we iets mee moeten. We praten er over met gepensioneerde familieleden en vrienden, die al eerder de keuze gemaakt hebben om te verhuizen naar een appartement. Zowel op financieel als sociaal gebied heeft het hen veel opgeleverd. Reden genoeg om serieus verder te kijken.

Wij wonen vlakbij het centrum van Rotterdam. Ons huis heeft een flinke overwaarde en lijkt een gewild object in de woningmarkt. Bij verkoop zou het mogelijk moeten zijn met ons budget - mede dankzij de lage rente - een goed appartement terug te kopen met uiteindelijk lagere vaste woonlasten. Misschien houden we zelfs nog wat over voor ons spaarpotje.... Maar hoe maken we nu een juiste keuze?

Sociale contacten zijn van levensbelang

Allereerst willen we niet te ver van onze kinderen, kleinkind en vrienden wonen. Het moet dus in of vlakbij Rotterdam zijn. In een seniorenappartement tussen alleen maar ouderen willen we niet wonen. We zijn stedelingen en willen het liefst in of bij het drukke en dynamische centrum van de stad wonen, gewoon tussen andere stedelingen van alle leeftijden. Het aanbod van appartementen is behoorlijk groot in de prijsklasse waar we gaan zoeken. Echter, het moet wel een woonplek zijn waar we vrij gemakkelijk sociale contacten aan kunnen gaan met mensen die enigszins passen bij onze leefstijl en interesses. Altijd al, maar zeker bij het ouder worden zijn goede sociale contacten letterlijk van levensbelang.  

Bij het ouder worden ga je meer tijd in huis en je directe omgeving doorbrengen. Het is daarom belangrijk dat je activiteiten kan blijven doen, die je doel en structuur geven. We kijken daarom of er voldoende voorzieningen op redelijke (loop)afstand zijn. Voor ons zijn dat bijvoorbeeld een cafeetje waar je koffie en een drankje kan drinken, een theater of bioscoop, een buurtwinkel als de Spar waar je een verse maaltijd kan kopen, maar ook een huisartsenpost en apotheek. Zowel de kwaliteit van het appartement zelf als van de leefomgeving bepalen straks onze definitieve keuze.

De schijf van vijf

Sinds ik fulltime pensionado ben, probeer ik mijn eigen positieve weg in deze derde levensfase te zoeken. Ik wil mij niet laten leiden door de vele stigmatiserende beelden rond ouder worden als het gaat om wonen, gezondheid en welzijn. Samen met mijn lief maken we op belangrijke momenten, net als in eerdere levensfasen, keuzes aan de hand van onze Schijf van Vijf voor een zinvol leven. Dat houdt in dat wij de kijken of er voldoende concrete bestaansmogelijkheden te vinden zijn op de levensgebieden lichaam/geest, sociale relaties, materiële zaken, arbeid/activiteiten en inspiratie/zingeving.

Verhuizen wel of niet is best spannend, eerlijk gezegd. Maar er mee bezig zijn geeft energie en vertrouwen in de toekomst.

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens