Home
>
Eindelijk de tijd om de wereld te ontdekken – interview met Alita

Eindelijk de tijd om de wereld te ontdekken – interview met Alita

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Iedereen vult het pensioen op zijn of haar eigen manier in. We spraken met Alita. Zij is 61 en is sinds april dit jaar met vervroegd pensioen. Zij reist samen met haar man de wereld over en geniet volop van haar vrije tijd.

Keek je er tegenop om met pensioen te gaan?

“Nee helemaal niet! Dat had er ook mee te maken dat ik werk had waar ik wel klaar mee was. Ik zei tegen mijn man: ‘als ik 10 jaar jonger was geweest had ik een andere baan gezocht.’ Maar ik was al 61, dan kom je natuurlijk niet meer zo makkelijk aan het werk. We zijn daarom aan het rekenen gegaan. Ik had gespaard voor een levensloopregeling en kon er daardoor makkelijker tussenuit. Het is wel inleveren, maar je hoeft er ook niets voor te doen. Het kwam mij eigenlijk prima uit, ik ben er tevreden mee.”

Hoe was het om opeens niet meer naar je werk te gaan?

“Het was fijn, maar ik moet zeggen dat het wel een tijdje geduurd heeft voor ik aan het pensioen gewend was. Het werk miste ik niet, maar de collega’s wel. En werk blijkt een belangrijk gespreksonderwerp te zijn, dus opeens ga je ook over andere onderwerpen nadenken.

Ik merkte vooral in het begin dat het gevaar was om heerlijk thuis op de bank te blijven zitten en de wekker niet meer te zetten. Maar voordat je het weet verglijden de dagen en komt er een moment dat je denkt: ‘is dit het?’ Ik ben relatief jong met pensioen gegaan en ben van plan om minstens 93 jaar te worden. Ik moet dus nog wel echt iets om handen hebben. Ik wil niet nog 30 jaar zitten wachten. Ik besef me dat je zelf aan de bak moet om er iets van te maken.”

"Ik besef me dat je zelf aan de bak moet om er iets van te maken.” 

En hoe doe je dat?  

“Ik moest naar nieuwe manieren zoeken om mijn dagen in te vullen. Mijn man en ik zijn veel bezig in het huis. We hebben bijvoorbeeld opnieuw behangen. Daarnaast ben ik gaan tekenen en schilderen en doe ik aan sport. We proberen ook een keer per week met alle kinderen samen te eten, dat is enorm gezellig. Nu vullen de dagen zich eigenlijk vanzelf. En reizen is een belangrijk deel van ons leven gaan innemen.”

Reisde je altijd al veel?

“Toen de kinderen klein waren gingen we meestal kamperen. Pas op latere leeftijd zijn we begonnen met het maken van verre reizen. Mijn schoonvader heeft in Nederlands-Indië gezeten en wilde graag zijn zonen laten zien waar hij is opgegroeid. Hij betaalde die reis want hij meende: ‘liever met de warme dan met de koude hand.’ Mijn schoonmoeder vond dat het ook tijd werd voor een reisje voor de vrouwen. Wij zijn toen naar Maleisië gegaan.

Toen mijn schoonouders overleden hebben wij een kleine erfenis ontvangen, waarvan wij met onze kinderen naar Cambodja en Noord-Vietnam zijn geweest en later nog een keer naar Thailand. Op die manier hebben wij, en onze kinderen, geproefd aan het verre reizen. En dat zijn we blijven doen.”

Kun je op elke leeftijd nog beginnen met reizen?

“Zeker. En als je wilt en het kunt, hoeft het niet perse duur te zijn. Kijk eens over de grens! Ik realiseer mij ook wel dat het niet altijd ver hoeft te zijn. Wij gaan ook heel graag een paar dagen richting Duitsland.” 

Is reizen anders wanneer je gepensioneerd bent? 

“We hadden altijd al het plan om te reizen wanneer we met pensioen zouden zijn. We hebben vooral gekeken naar wat mogelijk was en waar we zin in hadden. Het lijkt wel heel leuk, maar altijd weg zijn is ook niet een oplossing. En omdat je ook minder geld hebt omdat je niet werkt, moet je kijken naar wat mogelijk is. In mei zijn we een weekje naar Macedonië geweest. Er kwam een aanbieding voorbij voor 85 euro per persoon, inclusief vlucht en hotel met ontbijt. Ja, dat kan je wel makkelijk doen als je niet meer werkt.”

Waar komt die fascinatie voor reizen vandaan?

“Ik wil graag nieuwe culturen ontdekken. De afgelopen jaren zijn wij naar zoveel verschillende plekken geweest, van Marokko tot Myanmar en van Tsjechië tot Thailand. Ik wil dingen zien die ik in mijn dagelijks leven niet tegenkom en avonturen meemaken. Tijdens het reizen is er zoveel te leren. Zo houden mijn man en ik allebei van koken. Dan is het leuk om op die manier een land te ontdekken en kookworkshops te doen. Dat nemen we mee naar huis.”

 "Ik wil dingen zien die ik in mijn dagelijks leven niet tegenkom en avonturen meemaken. Tijdens het reizen is er zoveel te leren."

Zijn er nog plekken waar je in de toekomst naartoe wilt? 

“Ik wil nog heel graag naar het Midden-Oosten: Iran, Georgië, Azerbeidzjan, de zijderoute... We moeten nog maar eens uitzoeken hoe we dat gaan doen. Gaan we losse reizen maken of sparen voor een langere reis?

Ik vind het heerlijk dat ik eindelijk de tijd heb om de wereld op verschillende manieren te ontdekken. Ik heb de ruimte om na te denken over wat ik echt leuk vind en wat ik vaker wil doen. We gaan meestal met zijn tweeën of met de kinderen op reis. Maar volgende week gaan we naar Sri Lanka, wat onze derde groepsreis zal zijn. We willen zien of dat ons bevalt. Wat vinden we er leuk aan en wat niet? Zo ontdekken we spelenderwijs wat we graag doen.

En dat geldt eigenlijk voor alles. Nu ik met pensioen ben denk ik veel na over wat mij echt gelukkig maakt. Daar heb ik nu de tijd en rust voor.”

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens