Home
>
Door middel van de ‘silly walk’ fit blijven: Radmilo interviewt Andrea Maier

Door middel van de ‘silly walk’ fit blijven: Radmilo interviewt Andrea Maier

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Op haar 33e werd Andrea Maier (1978) hoogleraar gerontologie (veroudering) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarmee was ze de jongste hoogleraar interne geneeskunde ooit in Nederland. Haar missie? Mensen langer gezond laten blijven. Radmilo Soda interviewde in zijn boek Seniority Andrea over oud worden. 

Radmilo: Je schreef een boek met als titel: Eeuwig houdbaar – de ongekende toekomst van ons lichaam. Is dat wat jij voor ogen hebt?

Andrea: Het gaat mij niet om langer leven. Het gaat mij om gezond langer leven. Op 41-jarige leeftijd heeft 50 procent van de vrouwen, en op 45-jarige leeftijd 50 procent van de mannen in Nederland een chronische ziekte. Dat is toch veel te veel? Mijn missie is om mensen te helpen langer gezond te blijven. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de maatschappij. De zorgkosten zijn in 2017 weer met 2,1 procent gestegen. Dat lijkt niet veel, maar dat zijn miljoenen.

Radmilo: Wat zouden we dan eigenlijk moeten doen?

Andrea: Wat we vooral moeten doen is minder eten. De porties zijn veel te groot. Sowieso is een kleiner bord een goed idee, dan lijkt je portie groter. Er zijn echt heel veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat je het grootste effect bereikt als je minder eet.

Radmilo: Welke rol speelt beweging volgens jou? 

Andrea: Met alle moderne gemakken die we hebben worden we immers niet gestimuleerd om te bewegen. ‘We zijn nu bezig met een groot onderzoek in Amsterdam, Trontheim en Stuttgart. We laten daar mensen hun leven bemoeilijken door gebruik te maken van een “silly walk”. Dat is gebaseerd op de beroemde sketch van Monty Python.

Veel mensen hebben geen zin om naar de sportschool te gaan of willen er geen geld aan uitgeven. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Binnen- en buitenshuis, of op weg naar of tijdens je werk kun je ook van alles doen. Huppelen naar de bushalte. Squads doen als je naar de koelkast gaat. Je billen aanspannen als je op een stoel zit in een vergadering of voor de tv. Tandenpoetsen op één been. Vervolgens tandenpoetsen op één been met je ogen dicht. We proberen de activiteiten te koppelen aan dingen die je toch al doet. Zodat het een gewoonte wordt die inslijt. Het lijken kleine dingen, maar het effect ervan kan groot zijn.

Radmilo: Hoe belangrijk is krachttraining?

Andrea: Vanaf je 25e verlies je 1 procent spiermassa per jaar. Tegen de tijd dat je tachtig bent is er dus 50 procent verloren gegaan. Ook bij mensen die hun hele leven krachttraining doen gaat de spiermassa achteruit, zij het misschien minder snel. En je kunt altijd spiermassa kweken als je genoeg eiwitten binnen krijgt. Ik zeg altijd: als de koelkast leeg is, kun je geen vrienden voeden. Zorg dus voor voldoende eiwitten, dan krijg je met training spiermassa erbij.

Radmilo: Is er nog een verschil tussen hoe mannen en vrouwen verouderen?

Andrea: Vrouwen leven gemiddeld 4 tot 4,5 jaar langer. We weten niet precies waarom dat zo is. Mannen hebben een ander risico patroon, bijvoorbeeld omdat ze gemiddeld harder rijden dan vrouwen. Maar wetenschappelijk gezien hebben we hier verder nog geen verklaring voor en we zijn er als wetenschappers dus niet zo mee bezig.

We denken dat het iets te maken heeft met de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen. Mogelijk heeft dat daarmee te maken, maar we hebben geen idee of dat het nu echt is.

Radmilo: Zijn er nog andere tips om gezond oud te worden?

Andrea: Er is nu discussie over het verlagen van de pensioenleeftijd. Dat vind ik een heel slecht plan. Ook een doel in je leven houdt je jong. Een taak hebben om ’s ochtends voor op te staan. Weten: dit ga ik vandaag doen. En tot slot, behalve alles wat hiervoor genoemd is: hou van je familie en/of vrienden, koester ze.

Radmilo Soda en Platform55 slaan de handen ineen in een serie artikelen over gezond ouder worden. Het gehele interview is te lezen in het boek Seniority van Radmilo Soda. 

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens