Home
>
Deeltijdpensioen: moet je doen!

Deeltijdpensioen: moet je doen!

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Elke dag staan de kranten vol over de verhoogde pensioenleeftijd en ook jouw eigen pensioen komt steeds meer in zicht. Enerzijds kun je niet wachten tot het moment dat je alle tijd hebt om nieuwe hobby’s op te pakken. Anderzijds zie je op tegen het moment dat de werk - en hiermee het dagelijks ritme - wegvalt. Wist je dat er ook zoiets als deeltijd pensioen bestaat? Misschien is dit voor jou de ideale middenweg. Dat zijn de voordelen van werken en pensioen bij elkaar.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om al voor de pensioenleeftijd minder te gaan werken. Volgens het CBS werkte in 2018 een op de zes mannelijke zestigplussers in deeltijd. Toch zijn er nog heel veel mensen niet op de hoogte van deze optie.

Waarom deeltijdpensioen? 

Van de een op de andere dag met pensioen gaan is voor veel mensen een enorme overgang. Plotsklaps verandert je leven. Door met deeltijdpensioen te gaan, krijg je geleidelijk de kans om te wennen. Je kunt rustig bedenken wat je wilt doen met je vrije tijd en hebt de kans om nieuwe hobby’s te ontdekken en nieuwe contacten te maken buiten je werkkring om. Aan de andere kant kun je nog steeds voldoening halen uit het werk dat je al jaren doet. Maar dan op een tempo dat bij jou past.

Een ander voordeel van met deeltijdpensioen gaan, is dat je waarschijnlijk nog veel energie hebt omdat je een aantal jaar jonger bent. En deze energie kun je steken in je familie of hobby’s in plaats van in werk alleen. En ook voor je partner is jouw deeltijdpensioen een fijne overgang. Want zo kunnen jullie samen wennen aan dat jij nu vaker thuis zit. 

Hoe werkt het? 

Bij het deeltijdpensioen heb je een parttime salaris, dat wordt aangevuld met een deel van je pensioen. Terwijl je parttime werkt, heb je op deze manier een fulltime inkomen. Dit betekent echter wel dat je pensioenpotje kleiner wordt. Wil je liever niet het bedrag dat je hebt gespaard aanraken? Je hoeft er geen gebruik van te maken. Wanneer je van een parttime salaris alleen kunt leven, kun je het pensioen nog een paar jaar uitstellen en simpelweg parttime werken.

Je pensioen mag maximaal vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd ingaan. En let op, je mag maar twee keer je deeltijdpensioen wijzigen, voordat je volledig met pensioen gaat.

De exacte spelregels verschillen per pensioenfonds, dus het ligt aan jouw voorwaarden wanneer je het deeltijdpensioen kunt laten ingaan en hoe groot de uitkering is. Én onderhand blijf je ook pensioen opbouwen met het parttime werk dat je doet.

Past het deeltijdpensioen bij jou? 

Wil je gebruik maken van het deeltijdpensioen? Het is nuttig om dan eerst naar je financiële situatie te kijken en jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Kun je ook uitkomen met een parttime salaris?
  • Heb je de ruimte om al eerder geld uit je pensioenpotje op te nemen?
  • Hoeveel geld wil je nog inleggen voor je pensioen met het parttime werk?

Deze overwegingen helpen je te kiezen of het deeltijdpensioen bij jou past. Zo kun je langer genieten terwijl je nog gezond bent en rustig wennen aan het pensioen. Natuurlijk is het wel iets om met je werkgever en het pensioenfonds te bespreken. Deeltijdpensioen is geen wettelijk recht, maar veel werkgevers staan er tegenwoordig wel voor open!


Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens