Home
>
De werkelijke waarde van blijven werken: 3 voordelen naast het geld

De werkelijke waarde van blijven werken: 3 voordelen naast het geld

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Zou je blijven werken als dat geen geld meer oplevert? Je bent in ieder geval niet de enige, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk, zonder dat ze daar een financiële vergoeding voor krijgen.

Hoe kan het dat we, ondanks we er geen geld mee verdienen, toch graag de handen uit de mouwen steken? Bijvoorbeeld op de sportvereniging, op school een steuntje in de rug te bieden of binnen de verzorging en verpleging. Al gaat het ook om allerlei andere vormen van vrijwilligerswerk, werk draait om meer dan de waardering met geld. Het levert nog veel meer op, iets dat je ervaart op het moment dat je (weer) aan de slag gaat. Betaald of onbetaald, omdat je in de beide gevallen in ieder geval kunt rekenen op een gevoel van vrijheid, trots op wat je voor elkaar krijgt en het feit dat je samen bent met anderen. Het zijn drie belangrijke psychologische voordelen van werk, zelfs op het moment dat je daar helemaal geen geld voor krijgt.


Werk is meer dan waardering

Werkgevers ontdekken steeds beter hoe ze onder andere pensioengerechtigden en andere ouderen kunnen blijven motiveren en andersom ervaren zij wat werk allemaal oplevert. Het gaat om veel meer dan de waardering en het geld alleen. Werk is de basis voor een gevoel van autonomie, dat van competentie en het ervaren van verbondenheid. Het zijn psychologische factoren die bijdragen aan een gevoel van geluk, waarmee werk voor velen datgene is dat ze actief, energiek en betrokken houdt bij de rest van de maatschappij.


Autonomie: de vrijheid om zelf te bepalen

We laten ons niet graag vertellen wat we zouden moeten doen. In plaats daarvan hebben we liever zelf de touwtjes in handen, zodat we onze eigen beslissingen kunnen nemen. Zelfs als we uiteindelijk hetzelfde beslissen als wat iemand anders voorons zou kiezen zijn we daar blijer mee als we zelf de knoop hebben doorgehakt.En kun je zelf bepalen wat je op welk moment gaat doen, bijvoorbeeld omdat je daar het inkomen naar hebt en houdt? Je ervaart autonomie, in de vorm van de vrijheid om zelf te bepalen wat je graag wilt doen. Als je aan het werk blijft behoud je de middelen om zelf te kiezen wat je belangrijk vindt. Het voorkomt dat je afhankelijk wordt van wat anderen je aanbieden. Je maakt jouw eigen keuzes dankzij het werk dat je doet, waarmee je de belangrijke mate van autonomie ervaart. ‍


Competentie: om trots op te kunnen zijn

Doe je werk waar je niets mee verdient? Zelfs dan kan het ontzettend waardevol zijn. Je kunt trots zijn op wat je doet. Dankzij vaardigheden die je toepast, misschien zelfs verder ontwikkelt of die je gebruikt op een manier die je nog niet eerder had gedaan. Op welke manier je ook gebruik maakt van de vaardigheden die je opdoet of al met je mee droeg, het draagt bij aan een gevoel van competentie. Je bent ergens goed in, en dat voelt geweldig. Je kunt iets bijdragen waardoor je nuttig bent (en blijft). Dat gevoel van competentie ervaar je tijdens werk of als je bezig bent met een hobby. Het is een belangrijke bijdrage aan een goed gevoel van eigenwaarde en zelfwaardering, waardoor het zelfs als je er geen geld voor zou krijgen meer dan de moeite waard is.

Wil jij actief doorwerken na je pensioen?

35% van de 65-plussers wilt actief doorwerken na hun pensioen.

JaNee

Verbondenheid: met collega’s en anderen

We zijn groepsdieren pur sang, dat verandert niet op het moment dat je met pensioen bent of dat binnenkort zal gaan. Misschien voel je de neiging om vooral de bekenden vaker op te zoeken en heb je minder de behoefte aan nieuwe contacten, maar feit is dat we graag met anderen samen zijn. Dus heb je een leuke kring met collega’s of werk je binnen een grotere organisatie waar alle neuzen dezelfde kant op staan? Zelfs als je geen regelmatig direct contact met hen allemaal hebt ervaar je een belangrijke mate van verbondenheid. Je bent onderdeel van jouw team met collega’s, de anderen die bij hetzelfde bedrijf werken en bovendien zowel de sector waarin je werkt als de totale Nederlandse beroepsbevolking. Het is verbondenheid op allerlei niveaus, die op een krachtige manier bijdraagt aan jouw geluksgevoel.


Gelukkig zonder het geld

Voor sommigen lijkt het soms het geld te zijn dat ze gelukkig maakt met hun werk. Het is een van de belangrijkste valkuilen om daar mee op te houden als je ouder wordt of zelfs met pensioen kunt. Werk heeft veel meer te bieden van het geld, al kan het natuurlijk een leuke bonus zijn die het nog meer de moeite waard maakt. En krijg je er geen geld voor of gaat het om een symbolische vergoeding? Ervaar dan de autonomie, competentie en verbondenheid voor een geluksgevoel dankzij vrijheid, trots en de mogelijkheid om je bij allerlei anderen aan te sluiten.

Gratis registreren bij Klup

Webinar vanBruggenAdviesgroep

Wil  je hier bij zijn? Laat dan alvast je e-mail achter en je ontvangt binnenkort een uitnodiging met meer informatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang hem direct in je mailbox

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vergelijk en bespaar op internet abonnementBespaar op mijn vaste lastenKijk nu of je kunt besparen

Gelden de 3 onderstaande stellingen voor jouw persoonlijke situatie? Dan kom jij in aanmerking voor een Persoonlijke Pensioenuitkering. Laat je gegevens achter en wij helpen je verder!

Voor- en achternaam
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Wij sturen je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Doe je mee?

Door je aan te melden voor de 14 dagen besparen challenge word je ook direct lid van Platform55.


Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het achterlaten van je gegevens.
Binnen enkelen minuten ontvang je de eerste tip van ons!
Oeps dat ging niet helemaal goed. Probeer het nog eens.

Wie is Hallo Roos?

Roos is jouw persoonlijke financiële assistent. Roos kan je helpen met geld besparen zodat jij meer financiële ademruimte hebt en zeker kan zijn dat alles goed zit.

Zelf aan de slag met makkelijke gerechten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Via onderstaande knop download je de recepten en kun je heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download hier het gratis e-magazineWord lid en ontvang het Klup magazine

Zelf aan de slag met makkelijke recepten?

Daar is niets ingewikkelds aan. Dit e-magazine staat vol met heerlijke eiwitrijke recepten. Vul jij je gegevens in dan bezorgen wij ‘m direct in je mailbox. Kun je straks heerlijk snuffelen door de verrassende menu’s. Hier ga je blij van worden. Smakelijk eten!

Download het gratis e-book!
Deel dit verhaal met vrienden of familie


Gratis voorbeeld opzegbrief!

Ontvang direct in je mailbox

Bedankt voor het downloaden van de opzegbrief! Binnen enkele minuten ontvang je de opzeg brief in inbox. Niets ontvangen? Check je spam folder.
Oops, er ging iets niet helemaal goed. Probeer het later nog eens