Home
>
Silver People
>
Joop (63)

‘Ik weet dat er mensen zijn voor wie beleggen een sport is waar ze enorm van genieten, maar ik sta veel liever op de golfbaan’

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Al jaren golf ik iedere woensdagmiddag met een club vrienden. Een enkeling van ons is nog aan het werk, de meesten zijn inmiddels met pensioen. Ik ook. De laatste jaren gingen de gesprekken steeds vaker over financiën, over wat te doen met de potjes opgebouwd spaargeld. Een paar van mijn vrienden zijn enthousiaste beleggers en overtuigden me ervan dat het beleggen van mijn spaarcenten op de lange termijn echt interessanter is dan het op een spaarrekening laten staan, zeker nu dat tegenwoordig vrijwel niks meer aan rente oplevert.

Ik heb altijd een goedbetaalde baan gehad en een mooi pensioen opgebouwd, en mijn vrouw en ik leven zeer comfortabel, maar doen geen gekke dingen. We gaan ieder jaar gewoon met de caravan op vakantie, eten liever thuis dan uit en hebben de hypotheek van ons huis al jaren geleden afgelost. Dus die spaarpot was inmiddels behoorlijk vol en ik vond het zonde om daar niks mee te doen. We hebben drie kinderen en het lijkt me aardig om die allemaal een leuk bedrag na te kunnen laten.  

Dus ik ging aan de slag. Las een paar boeken over beleggen, downloadde wat apps op mijn telefoon, hield de koersen bij. Ik begon voorzichtig met €2000 en dat werd al snel flink wat meer. Maar ik merkte ook al snel dat het me stress opleverde. Iedere keer als de koersen wat gedaald waren, raakte ik opgefokt. Zelfs als het me bij wijze van spreken maar een paar tientjes had gekost. Het bijhouden van de koersen werd een soort obsessie, mijn vrouw klaagde dat ik te pas en te onpas op mijn telefoon zat te kijken. Bij mijn golfmaten leek het alsof beleggen een leuke hobby is, maar ik beleefde er eerlijk gezegd totaal geen plezier aan.

Toen ik er op een dag over liep te klagen, suggereerde een van mijn vrienden dat ik mijn geld ook voor me kon laten beleggen, beheerd beleggen noemen ze dat. Jij legt geld in en spreekt af welk risico je wilt nemen en mensen met verstand van zaken proberen een zo goed mogelijk rendement voor je te behalen. Maar je blijft wel zelf de baas over je geld. Je kan opnemen wanneer je wilt en er ook op ieder moment mee stoppen. Nou, dat leek me wel wat. Ik ben direct opgehouden met het allemaal zelf doen. Wat een opluchting om niet elke dag die koersen meer bij te hoeven houden!

Inmiddels zijn we een klein jaar verder en het beheerd beleggen bevalt me prima. Eigenlijk voelt het net als een ouderwetse spaarrekening, af en toe kijk ik even hoe het erbij staat en de ene keer is het bedrag wat hoger en de andere keer wat lager, maar onder de streep groeit het gestaag. En ik ben ook niet achterlijk, ik snap natuurlijk heus dat de beurs reageert op gebeurtenissen in de markt, dat heb ik dan ook al wel in de krant gelezen. Het belangrijkst is dat ik geen stress meer voel als de beurs even wat slechter gaat, omdat ik weet dat mensen die er veel meer van weten dan ik dan besluiten wat er het beste gedaan kan worden. Het kost natuurlijk wel wat, maar dat heb ik graag over voor dit stukje gemoedsrust. Ik weet dat er mensen zijn voor wie beleggen echt een sport is waar ze enorm van genieten, maar voor mij is dat dus niet zo. Ik sta veel liever op de golfbaan.

Heb jij er ook weleens over nagedacht om te gaan beleggen? We hebben een aantal praktische tips op een rij gezet:

  1. Dé klassieker onder de boeken over beleggen: De intelligente belegger door Benjamin Graham
  1. Interesse in beheerd beleggen? Lees hier meer: https://www.nn.nl/Particulier/Beleggen/Beheerd-Beleggen.html
  1. Weten wat je kunt bereiken met beheerd beleggen? Kijk hier: https://www.nn.nl/Particulier/Beleggen/Beheerd-Beleggen/Wat-kunt-u-bereiken-met-Beheerd-Beleggen.htm  
  1. Toch liever zelf doen? Kijk de film The Big Short (2015) en de documentaire Inside Job (2010) ter inspiratie.

Beheerd beleggen

Starten met beleggen kan spannend zijn. Zo zijn er een hoop afwegingen die je moet maken. Ben je wel geïnteresseerd maar wil je liever nog wat additionele informatie? We hebben met onze partner Nationale-Nederlanden een informatiepakket samengesteld. Vul je gegevens in om dit pakket via de mail te ontvangen.​

Maak deel uit van een community met al meer dan 5000 leden.

Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een e-mail met meer informatie over beheerd beleggen
Oops! Something went wrong while submitting the form.

OHRA huisdieren
verzekering

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van een huisdieren verzekering? Wij hebben met onze partner Ohra de belangrijkste informatie op een rij gezet. Laat hier onder je gegevens achter en wij sturen je een informatie pakket op zodat jij de beste keus kunt maken.

Door ons uw e-mailadres te verstrekken gaat u akkoord met het ontvangen van e-mails en mededelingen van ons en erkent u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt in overeenstemming met ons Privacybeleid. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door de link in onze e-mails te volgen.

Bedankt voor het invullen van het formulier. We sturen je de informatie over huisdierenverzekeringen toe
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Deel dit verhaal met vrienden of familie