Met een persoonsgebonden budget (PGB) kunnen mensen die zorg nodig hebben, zelf zorg inkopen. Kom jij er voor in aanmerking?

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Met een persoonsgebonden budget (PGB) kunnen mensen die zorg nodig hebben, zelf zorg inkopen. Wie komen daarvoor in aanmerking en wat kun je daarmee als mantelzorger?

Wat is een PGB?

Je kunt een persoonsgebonden budget (PGB) toegewezen krijgen wanneer je een chronische beperking, ziekte of aandoening hebt. Met dat budget kun je zelf zorgverleners inhuren voor de zorg die je nodig hebt. Met hen maak je afspraken over de zorg die je wil ontvangen en wanneer en hoe je deze wil ontvangen.

Ook een woningaanpassing kan onder een PGB vallen. De procedure voor een indicatie kan zo’n 6 weken duren.

Wie komt voor een PGB in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een PGB is een indicatie nodig voor zorg met verblijf, persoonlijke verzorging of verpleging, begeleiding, huishoudelijke hulp of jeugdzorg. Per pgb gelden er specifieke voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn:

 • De aanvrager moet kunnen onderbouwen waarom hij een pgb nodig heeft in plaats van zorg in natura.
 • De aanvrager moet in staat zijn het PGB te beheren en er verantwoorde zorg mee in te kopen.

Kan ik voor iemand anders een PGB aanvragen?

Ja, dat kan. Als wettelijk vertegenwoordiger kun je alles rondom een PGB voor iemand regelen. Als voogd of ouder ben je wettelijk vertegenwoordiger voor je kind.

Een wettelijk vertegenwoordiger kan ook door de rechter worden aangewezen, denk aan een mentor, curator of bewindvoerder. De zorgvrager kan jou ook machtigen om een PGB voor hem of haar te regelen.

Bij welk loket kun je PGB aanvragen?

De PGB is verankerd in 4 wetten met elk een eigen loket:

 • Jeugdwet (loket: je gemeente)
 • Wmo (loket: je gemeente)
 • Wlz (loket: het regionale zorgkantoor)
 • Zvw (loket: je zorgverzekeraar)

Bij welk loket jij moet zijn hangt helemaal af van jouw specifieke situatie. Elke wet kent een eigen procedure! Het zijn ook deze ‘PGB-loketten’ (gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar) die beslissen of jij een PGB toegewezen krijgt.

Wat komt er zoal kijken bij een PGB- aanvraag?

 • Het opstellen van een persoonlijk zorgplan, een zorgmomenten overzicht en een budgetplan. In het budget plan leg je uit hoe je je PGB wilt besteden;
 • Je moet laten zien dat de keuze voor PGB echt een bewuste keuze is: het betreffende PGB-loket voert met jou een ‘bewustekeuzegesprek’.
 • Je moet aan kunnen tonen dat je in staat bent om een financiële administratie te voeren: er kan gevraagd worden om inzage in je administratie.
 • Je koopt de zorg zelf in. Dus je maakt zelf afspraken met 1 of meer zorgverleners over de zorg die je nodig hebt
 • Het afsluiten van zorgovereenkomsten met zorgverleners: het is belangrijk dat deze zorgovereenkomsten juridisch helemaal kloppen. Als dat niet zo is loop je bijvoorbeeld het risico dat de Belastingdienst jou als werkgever beschouwt.
 • Het aanvragen van een PGB vraag een flinke klus en kost aardig wat tijd en moeite om dit goed te regelen.

Een Zorggenoot kan jou als mantelzorger helpen met het regelen van de zorg voor je naaste. Wanneer is een Zorggenoot interessant:

 • Als je PGB wilt aanvragen
 • Als je mantelzorger bent. Dat wil zeggen dat je een aantal uur per week zorgtaken voor een naaste op je neemt. Bijvoorbeeld je partner, kind, opa of oma.

Klik hier om contact op te nemen voor een mantelzorgmakelaar

Een Zorggenoot kan jou als mantelzorger helpen met het regelen van de zorg voor je naaste. Wanneer is een Zorggenoot interessant:

 • Als je PGB wilt aanvragen
 • Als je mantelzorger bent. Dat wil zeggen dat je een aantal uur per week zorgtaken voor een naaste op je neemt. Bijvoorbeeld je partner, kind, opa of oma.

Wil jij hulp krijgen van een mantelzorgmakelaar?

Ben je geïnteresseerd in de hulp van een mantelzorgmakelaar? Vul dan onderstaand formulier in, vertel jouw situatie en dan nemen wij contact met je op wanneer het jou uitkomt.

Heb je 'Ja' gekozen, ga dan door naar de volgende vraag.

Heb je als antwoord 'Nee' gekozen, dan kunnen wij jou helaas op dit moment niet verder helpen

Heb je als antwoord 'Ja' gekozen, ga dan door naar de volgende vraag.

Heb je 'Nee' gekozen, dan kunnen we je op dit moment helaas niet verder helpen.

Heb je als antwoord 'Ja' gekozen, ga dan door naar de volgende vraag.

Heb je 'Nee' gekozen, dan kunnen we je nu helaas niet verder helpen. Neem voor jouw vraag eerst contact op met je eigen gemeente. Kom je er met de gemeente alsnog niet uit. Dan kun je alsnog bij ons terug komen.

Heb je als antwoord 'Ja' gekozen, dan helpen we je graag verder. Vul je contactgegevens hier beneden in en wij nemen contact met je op.

Heb je 'Nee' gekozen, dan kunnen we je nu niet verder helpen.

Dankjewel! Het formulier is in goede orde ontvangen.
Je wordt gebeld op jouw aangegeven dag en tijd.
Oops! Er is iets mis gegaan. Kijk goed of alle velden zijn ingevuld.

Een sociaal initiatief van

Een sociaal initiatief van

Een sociaal initiatief van