Kan jij al eerder stoppen met werken? Bereken het in 5 stappen

Deel dit verhaal met vrienden of familie

Eerder stoppen met werken, veel mensen dromen ervan. Meer tijd om te reizen, om door te brengen met je kleinkinderen, om vrijwilligers werk te doen of om simpelweg vaker Netflix kijken.

Het vergt wat rekenwerk om te kunnen bepalen of je eerder kan stoppen met werken. We helpen je graag deze berekening te maken in 5 stappen.  

Stap 1: Bekijk hoeveel je netto te besteden hebt

De Pensioenfederatie heeft een handige app gemaakt waarin je kunt zien wat je netto (AOW en pensioen) te besteden hebt wanneer je met pensioen gaat. Deze Pensioenchecker app laat ook zien wat je netto te besteden hebt als je eerder met pensioen gaat. Je kunt dan direct berekenen wat je extra moet sparen om een hoger pensioeninkomen te krijgen.  

De app werkt als volgt:

  • Bevestig het gebruik van jouw gegevens  
  • Bekijk wat je netto te besteden inkomen is (klik op ‘Verhogen?’ in de onderste balk)
  • Bekijk wat eerder stoppen voor je inkomen betekent (klik op ‘Eerder stoppen?’ in de onderste balk) en pas je leeftijd aan met de + en de -.  
  • Bekijk wat extra sparen naast je pensioen betekent (klik op ‘Verhogen?’ in de onderste balk) en pas het bedrag dat je extra wil sparen aan met de + en de -.  
Download de app hier

Stap 2: Maak een overzicht van je financiële bezittingen

De Pensioenchecker geeft een goede indicatie van je pensioeninkomen. Je je kunt echter geen andere financiële bezittingen in de berekening meenemen die je pensioeninkomen wel kunnen verhogen. Denk hierbij aan het spaargeld dat je al hebt, beleggingen, lijfrentes en de overwaarde van je huis. Deze bezittingen kun je gebruiken als aanvulling op je pensioeninkomen en AOW.  

Om het niet te complex te maken kun je de waarde van al je financiële bezittingen bij elkaar optellen. Stel dat je verwacht na je pensioen nog 25 jaar te leven, dan kun je dit totale bedrag delen door 25. Deel dit bedrag nogmaals door 12 (het aantal maanden per jaar) en je komt uit op het bedrag dat je per maand extra te besteden hebt tijdens je pensioen.  

Stap 3: Bereken je maandelijkse uitgaven

Waarschijnlijk heb je met het te besteden bedrag al een gevoel of dit genoeg is of niet. Als je meer zekerheid wilt dan kun je schatten wat je maandelijkse uitgaven zullen zijn tijdens je pensioen. Begin daarbij met je huidige maandelijks uitgaven. Deze kun je bijvoorbeeld berekenen door een uitdraai te maken van de transacties van je bankrekening(en).  

Als je met pensioen gaat, zullen je uitgaven veranderen. Maak een schatting van wat je verwacht meer of minder zult uitgeven en neem dit dan mee in de berekening van je maandelijkse uitgaven. Als je het lastig vindt om dit in te schatten, kun je gebruik maken van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud gebruiken. In deze tool kun krijg je op basis van je leeftijd en gezinssamenstelling een indicatie krijgen van wat je uitgaven zullen zijn.

Stap 4: Neem ook  grote uitgaven mee

Wil je een grote reis gaan maken als je met pensioen gaat? Ben je van plan om je kinderen financieel bij te staan, of heb je andere grote uitgaven gepland? Neem deze dan mee in je berekening. Wanneer je grote uitgave eenmalig is, kun je het bedrag aftrekken van je financiële bezittingen (in stap 2). Als je uitgaven maandelijks terugkomen, neem ze dan mee in de berekening van je maandelijkse uitgaven (in stap 3).  

Stap 5: Bereken of je eerder kan stoppen met werken

Nu je je maandelijkse besteding en verwachtte uitgaven berekend hebt, kun je berekenen of je eerder kunt stoppen met werken.

Heb je meer te besteden dan je nodig denkt te hebben tijdens je pensioen? Dan kan je eerder stoppen of minder gaan werken. Gefeliciteerd!

Komt je inkomen lager uit dan het bedrag dat je maandelijks nodig denkt te hebben? Dan kan je niet eerder stoppen. Vrees niet, vaak zijn er nog mogelijkheden om bij te sparen of op andere manieren je pensioeninkomen te verhogen. Ook kun je jouw doelen bijstellen of besparen op je uitgaven dat je toch eerder kunt stoppen met werken. Wil je tips ontvangen over hoe je kunt besparen op je maandelijkse lasten? Doe dan mee aan onze bespaar challenge!

We realiseren ons dat dit een simpele versie van een complexe berekening is. Kom je er niet uit? Dan raden we je aan om iemand met verstand van financiën te vragen, zoals je buurman, collega of overbuurmeisje. Heb je een complexere situatie? Raadpleeg dan een financieel adviseur.

Download de app hier
Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een e-mail met meer informatie over beheerd beleggen
Oops! Something went wrong while submitting the form.